Rolana svinjetina

3-4 kg carskog mesa, svinjske potrbušine
2-3 žličice soli
2 žlice svinjske masti
2 dcl vina

Recept

Ocjena 0.00 (0 Glasova)


Komad po komad. Dok ne pojedemo sve! Koliko god puta kažem nema svinje ove godine, jednostavno ne možemo bez nje na stolu. Takav je običaj, tako su nas naučili i točka. Kod naših kod kuće je to cijelo prase, a kad smo sami i imamo manje gostiju, onda to nas dvoje sklepamo ovako.


Ako trebate inspiraciju za novogodišnje pečenje, poslužite se.

Meso dobro operite i osušite paprinatim ubrusima. Kožu izbockajte nožem ili lagano zarežite po površini u obliku mreže. Dobro posolite unutrašnjost mesa, bar jednu i pol žličicu fino rasporedite i utrljajte. Meso zarolajte i učvrtite sa špagom. Meso prbacite na neki tanjur ili u posudu, pa tako nepokriveno stavite u hladnjak. Pustim ga da odleži jedan dan.
Na dan pečenja, meso izvadite iz hladnjaka bar 1 h ranije, kako bi povratilo termperaturu. Stavite ga u tepsiju za pečenje. Pospite sa još jednom, jednom i pol žličicom soli i dobro utrljate sol po koži.


Pećnicu upalite na 250 stupnjeva. Zalijte sa otopljenom svinjskom masti po koži a onda i vodom.


Kad se pećnica ugrijala, stavite meso peći, pa pecite 15 minuta. Smanjite pećnicu na 200 pa pecite još 15 min. I na koncu smanjite na 160 stupnjeva i pecite bar 3 sata, povremeno podlijevajući sa tekućinom iz tepsije.Na kraju pojačajte pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite meso da se još par minuta zapeče, ali okrećite meso kako bi dobili finu, hrskavu kožu sa svih strana.


Kad je gotovo, meso ostavite da se ohladi. Za što ljepši izgled prilikom rezanja, potrebno je da je skroz hladna, ali ako Vam to nije bitno - poslužite ju toplu. *ovo je najklasičniji način ovakve prasetine koja se koristi u našim krajevima. Ukoliko volite, slobodno meso prije rolanja začinite sa začinima koje volite (zgnječeni češnjak, dimljena paprika, majčina dušica, odnosno što god preferirate) i samo nastavite sa slijedećim koracima.

Za njega je uz prasetinu obavezna i francuska salata, a za mene zelena.

0.0 0 Recenzije
Leave review
Ocijeni
A kako je vama ispalo?
Cancel