Torta s bijelom čokoladom i malinama

Podloga


300g mljevenog oreo keksa 100g mliječne čokolade

50g maslaca

50-100ml mlijeka


Krema od mliječne čokolade


200ml vrhnja za šlag

50ml mlijeka

40g šećera

1 vanilin šećer

4 žumanjka

4g želatine

20ml vode

100g mliječne čokolade


Mousse od bijele čokolade


600ml vrhnja ga šlag

400g bijele čokolade

100ml mlijeka

5g želatine (ili 3 lista)

20ml vode (ili više za listove)


200g svježih malina

Recept

Ocjena 4.25 (4 Glasova)


Prvo ćemo pripremiti podlogu.


Kalup za torte (26cm) oko obruča obložite papirom za pečenje, kako bi tortu lakše izvadili iz kalupa kad bude gotova.


Mljeveni keks istresite u jednu zdjelu i ostavite sa strane.


Na pari otopite čokoladu i maslac, pa kad se otopi, dodajte mlijeko i miješajte dok se smjesa ne ujednači. Otopljenu čokoladu, maslac i mlijeko dodajte keksu i miješajte dok se sve ne poveže. Podloga će biti čvrsta kad se stisne, malo teže će se odvajati od podloge kalupa na kojoj ćete ju raditi.


Pripremljeni keks istresite u kalup, dobro poravnajte i utisnite čašom ili žlicom. Ako vam se smjesa bude lijepila od čašu ili žlicu, potrebno je samo kratko umočiti dno čaše ili žlice u vruću vodu povremeno, to će vam dosta olakšati proces. Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak i držite tamo dok pripremate kreme.


Prvo napravite mliječnu kremu.


Želatinu pripremite prema uputi na vrećici - znači 4g prelijte sa 20ml hladne vode i ostavite da nabubri.


Vrhnje za šlag i mlijeko stavite na laganu vatru da se grije, a vi miksajte žumanjke sa šećerima. Kad je vrhnje provrilo, dodajte jednu trećinu u istučene žumanjke i miješajte da se smijesa poveže, a onda vratite u preostalo vrhnje i mlijeko i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kad se smjesa zgusne, maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte da se otopi. Na kraju ubacite sitno narezanu čokoladu i miješajte dok se smjesa ne ujuednači, a čokolada otopi.


Smjesu istresite u kalup (15-22cm) koji ste obložili prozirnom folijom, pa kremu dobro ohladite da se stisne kako biste mogli fino rukovati s njom.


Kad se krema od mliječne čokolade stisnula, počnite s pripremom moussea.


Želatinu pripremite prema uputi na vrećici. 


Čokoladu otopite na pari, pa kad je otopljena, zagrijte mlijeko do vrenja. U mlijeku otopite želatinu, pa sjedinite s čokoladom. Neka postane ujednačena smjesa i ostavite da se hladi par minuta na sobonoj temperaturi.


Šlag miksajte dok se ne počne povezivati, ne smije biti skroz izrađen i prečvrst.


Šlag i čokoladu sjedinite špatulom, lagano, dodavajući šlag u čokoladu u par navrata.


Na podlogu istresite pola moussea, pa na sredinu stavite kremu od mliječne čokolade (pažljivo odvojite kremu od prozirne folije, trebalo bi biti dosta jednostavno, jer je krema dosta čvrsta i stabila da ju možete uzeti cijelu u ruke).


Oko rubova, gdje vam je ostalo mjesta poslažite maline, pa istreiste ostatk moussea i poravnajte. Udarite par puta od radnu površinu tortom, kako bi mousse došao do svih rupica.


Napomena:


Možete koristiti i neku drugi mljeveni keks.


Ja sam za veliki kalup koristila obruč 26cm, a za mali 15cm.


Tortu hladite minimalno 5 sati u hladnjaku prije konzumacije.


Pogloga se malo teže reže i vadi iz tanjura, tako da tortu možete slagati odmah na pladnju, samo obruč stavite na pladanj za posluživanje, obložite ga papirom za pečenje ili acetatnom  folijom i tako pripremajte ostatak.Ovaj post je nastao u suradnji sa Bosch Home.


0.0 0 Recenzije
Leave review
Ocijeni
A kako je vama ispalo?
Cancel