Domaća karamela


200g kristal šećera

300g vrhnja za šlag sa mliječnom masti 

50g maslaca

Prstohvat soli


Recept

Ocjena 0.00 (0 Glasova)


Iskrena da Vam budem, nikad nisam mislila objaviti recept za karamelu iz prostog razloga.


Ja Vam ne znam zašto mi nekad ispadne ovako predivna i savršena, a nekad užas.


Zapravo, uz sve što je potrebno za karamelu (zdjela, kuhača, štednjak), pa odgovarajuće namirnice - mislim da je ključ za moju uspješnost i moje raspoloženje.


Stvarno mislim da to ima utjecaj na konačni ishod. Recept je uvijek isti, ali krajnji proizvod mi je uvijek pod upitnikom do samog kraja.


Ali eto... Dva recepta koja sam planirala napraviti za svoje divne ljude ovaj tjedan su tražila karamelu. 

I tu je. Baš sam bila smirena i uživala sam u svakoj sekundi pripreme.


Na tavu sam rasporedila u podjednakom sloju šećer. Stavila sam na najjaču jačinu na štednjak i pustila da se krene topiti. Vrhnje za šlag sam grijala sa strane, a maslac sobne temperature izvagala, nek je spreman.


Jedino na što pazim u ovoj fazi je da mi je posuda u kojoj topim šećer jednakog promjera kao onaj krug od indukcije, kako bi se što ravnomjernije topila. I još jedna stvar. Kako mi počne mijenjati boju šećer, tako smanjujem jačinu indukcije. Tik pred dodavanje vrhnja, dođem čak i do jačine broj 3 (3 do 9). Jer tako sprječavam da šećer izgori. U ovoj fazi šećer ne miješam puno, tu i tamo ga malo prebacim na s točke na točku gdje vidim da se brže topi. Koristim silikonsku špatulu, mada sam na puno videa vidjela da to rade i drvenom kuhačom.


Kad se šećer otopio i postao tamno zlatne boje ili boje jantara (kako se često navodi) dodala sam zagrijano vrhnje za šlag. 


Na dovoljnoj distanci, počela sam miješati dobivenu smjesu (distanca je potrebna jer karamel zna prskati). Šećer se stvrdne dosta ispod vrhnja, no to neka vas ne brine.


Pažljivo miješajte, pokušajte sve te tvrde komade šećera odlijepiti od posude. U ovom periodu sad pojačavam jačinu štednjaka. I do kraja znam doći i na jačinu 6,7 od 9.


Strpljivo, ovaj proces kod mene zna trajati i duže od 10 minuta. Ja lagano špatulom gnječim te grumene nakupljenog šećera. I eto, nekim čudom se otopilo do zadnjeg komadića. U dosta videa sam vidjela da oni ostatke, kad dođu do odgovarajuće gustoće - jednostavno izvade.


Posolite karamel i dodajte maslac. I miješajte na srednjoj temperaturi dok ne dobijete jednoličnu smjesu u kojoj su se sad svi sastojci sjedinili.


Karamela će vam se činiti dosta rjeđa od onoga što će biti kad se ohladi.

Ova moja se hladila na sobnoj temperaturi. Sutradan sam ju morala malo "otopiti" tako što sam posudu s karamelom stavila u vrelu vodu da se ugrije i ponovno postane maziva.


Najbolje je pogledati par videa na youtubeu s pripremom karamela. Čisto da dobijete osjećaj u kojoj fazi se što događa, pogotovo ako prvi put radite karamelu. Bar je meni tako bilo lakše i na takav način sam se i odvažila probati raditi domaću karamelu. A kad jednom probate, nema povratka. Rijetko koja kupovna karamela će vam se moći mjeriti sa vašom. ;)


Ocijeni
A kako je vama ispalo?
Još nema recenzija. Budite prvi...