Torta od limete i kokosa

5
Torta od limete & kokosa

Ovo je preslika one moje jaffe. Al kokos i limeta su mi jednako draga kombinacija, pa sam brže bolje išla miksati drugu tortu na istu foru. I teško mi je reći koja mi je draža. A ni ne želim misliti koja mi je draža, ovako moram praviti obje – da ne bi bilo ljutnje. Slike nisu neke, jer je taj dan bilo toliko vruće, a svi moji navalili da se reže i testira, pa sam išla brže bolje kliknuti, čisto da Vam dočaram tu predivnoću.

SASTOJCI

150 grama margarina sobne temperature
75 grama brašna
75 grama kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
130 grama smeđeg šećera
(ili 100 grama običnog)
3 jaja
2 limete

MOUSSE OD ČOKOLADE

300 grama bijele čokolade
150 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šag
1 vrećica želatine
5-6 žlica soka od limete

Priprema
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje a stranice kalupa namastite.
Maslac izmiksajte sa šećerom dok se ne sjedine. Dodajte jaja, brašno, naribajte koricu 2 limete i miksajte još malo dok smjesa ne postane ujednačena.
Biskvit prebacite u kaput i žlicom ili špatulom poravnajte. Biskvit nije tekući, malo je gušći pa ga je potrebno “ručno” rasporediti.
Pecite ga 20-25 minuta dok ne porumeni i provjerite čačkalicom da li je gotov.
Mousse od čokolade
Prije svega, mousse počnite praviti kad je biskvit skoro već hladan, odnosno spreman za rezanje.
Želatinu pripremite tako što ćete ju pomješati sa sokom limete i ostaviti da nabubri. U međuvremenu otopite čokoladu na pari. Kad se čokolada otopila, ostavite ju sa strane i ugrijte mlijeko te u njemu otopite želatinu. Mlijeko dodajte čokoladi i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Pustite da se čokoladna smjesa hladi cca 5 minuta kako ne bi bila prevruća. Zatim izradite vrhnje u šlag, ali ne smije biti skroz izrađen, mora biti mek i skoro tekući.
Smiješajte čokoladu i šlag pažljivo kako ne biste izbacili sav zrak iz moussa.
Slaganje
Biskvitu maknite papir za pečenje i kad je skorz ohlađen prerežite ga po pola. Biskvit se malo mrvi, ali to je OK, odnosno zbog kokosa. Pažljivo maknite gornju koru. Donju koru vratite u kalup a na nju istresite mousse. I opet pažljivo prebacite drugu koru. Meni je čak i pukla ta gornja kora, ali nema toga što malo glazure ili ganache kreme ne može sakriti. 😀
Tortu hladite par sati (ako ste karakter 😀 ).

Share this Post