Sarma

Podloga za recept

Sarma
  • Sarma 2
  • Priprema
  • Sarma 1
  • Podloga za recept
  • Sastojci
Odlučila sam se prijaviti na Lidlov natječaj #LIDLCHEFTALENTSHOW. Zadatak je napraviti tradicionalno hrvatsko jelo sa Lidl prizvodima “Okusi zavičaja” kroz 4 fotografije.
Mislim da kod nas ne postoji tradicionalnije jelo od sarme. Budući da je sastavni dio stola svakog slavlja kod nas – krštenja, rođenja, svadbe, krivaji, bio bi grijeh objaviti bilo što drugo. I baš zato je sarma kod nas ekvivalent za sreću, smijeh, veselje i obitelj.
Ovo je naša obiteljska verzija. Neka postane i vaša! :)

#lidlchef #okusisvojzavicaj

SASTOJCI:

500g mljevene junetine
500g mljevene svinjetine
1kg kiselog kupusa (Okusi zavičaja)
150g pancete (Okusi zavičaja)
2 crvena luka
2 češnja češnjaka
1 krumpir
1 jaje (Okusi zavičaja)
1 žlica slatke paprike
1 žličica ljute paprike
1 žlica soli
1 žličica papra
1 žlica masti (Okusi zavičaja)
2 žlice brašna
1 žlica slatke paprike
100g riže
150g baranjske kobasice (Okusi zavičaja)
2-3 suha rebra
2 lovorova lista

Priprema
Luk i pancetu sitno narežite i izdinstajte na laganoj vatri 5-10 minuta. U velikoj posudi sjedinite svo meso, narendani krumpir, jaje, rižu, sitno isjeckani češnjak, izdinstani luk i pancetu i začine (1 žlica slatke paprike, žličica ljute paprike, sol i papar). Dobro izmješajte smjesu. Ako ne želite dodati krumpir dodajte par žličica vode jer krumpir daje sočnost. U jedan list kupusa stavite cca 1 veliku žlicu smjese i zarolajte u valjak odnosno sarmu :). U posudu u kojoj ćete kuhati sarmu prvo stavite jedan sloj kupusa i pola nasjeckane kobasice pa red sarme pa drugu polovicu kobasice i opet red sarme ako posuda u kojoj kuhate ide u visinu (ako imate veliku i široku posudu posložite kupus, kobasicu i suho meso, sarmu pa kupus i onda prelijte vodom). Kada ste sve posložili prekrijte još jednim redom kupusa i suhih rebara (po želji) i lovorov list. Prekrijte sarmu vodom i kuhajte na srednjoj vatri sat i pol do dva. Pred kraj napravite zapršku tako što ćete na žlicu masti propržiti 2 žlice brašna (5 minuta) i dodati žlicu paprike (pržiti još 2-3 minute). Maknite gornji sloj kupusa sa sarme, rasporedite zapršku i protresite zdjelu da se zaprška prožme (nemojte miješati jer u ovom stadiju je sarma već gotova pa će se raspasti). Kuhajte još dvadesetak minuta.

Share this Post